Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra goed op te letten van wat je allemaal binnen krijgt. Dit heeft namelijk direct invloed op de ontwikkeling van je baby. Maar welke drankjes zijn veilig en welke kan je beter laten staan? In deze blog zetten we het voor je op een rij.
Wat beter niet drinken?
Alcohol
Dit is een absolute no-go tijdens de zwangerschap. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen schadelijk zijn voor de baby. Het schadelijk voor de ontwikkeling van je baby en kunnen zelf leiden to het foetale alcoholsyndroom (FAS). De veiligste keuze is daarom om helemaal geen alcohol te drinken.
Cafeïne (beperkt)
Teveel cafeïne kan leiden tot een verhoogd risico op een miskraam of een te laag geboortegewicht. Koffie, energiedrankjes en cola bevatten cafeïne. Het advies is om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag te nemen, dit komt neer op ongeveer 2 kopjes koffie. Thee bevat ook cafeïne, maar meestal in kleinere hoeveelheden. Kies bijvoorbeeld voor een cafeïnevrije thee of koffie.
Rauwe melk en on-gepasteuriseerde sappen
Melk en sappen die niet gepasteuriseerd zijn, kunnen bacteriën zoals listeria bevatten. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor de baby en in het ergste geval een miskraam veroorzaken. Kies daarom altijd voor gepasteuriseerde varianten.
Suikerrijke en kustmatige dranken
Frisdranken, energiedrankjes en sommige vruchtensappen bevatten veel suiker of kustmatige zoetstoffen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op zwangerschap diabetes en overgewicht. Beperk deze dranken dus zo veel mogelijk.
Wat kun je wel drinken?
Water
Water is altijd de beste keuze. Ook tijdens de zwangerschap. Het houdt je gehydrateerd en ondersteunt de groei en ontwikkeling van je baby. Zorg dat je dagelijks tussen de 1,5 tot 2 liter water drinkt.
Kruidenthee (zonder cafeïne)
Veel kruidentheeën zijn veilig, zoals kamille-, rooibos- en gemberthee. Let wel op met kruiden zoals zoethout, salie en venkel, want deze kunnen effect hebben op je zwangerschap als je er teveel van neemt.
Melk en plantaardige alternatieven
Gepasteuriseerde melk en calcium rijke plantaardige alternatieven zoals amandel- of havermelk zijn goede en veilige keuzes. Let bij plantaardige melk op de toegevoegde suikers en kies bijvoorbeeld voor de ongezoete variant.
Verse smoothies
Zelfgemaakte smoothies met vers fruit, groente en yoghurt zijn een gezonde manier om vitamines binnen te krijgen. Zorg er wel voor dat je alles goed wast en geen on-gepasteuriseerde ingrediënten gebruikt.
Kokoswater
Kokoswater is een natuurlijke dorstlesser boordevol elektrolyten en dus perfect om gehydrateerd te blijven.
LET OP! Licht altijd je arts of verloskundige in als je een vraag hebt wat invloed kan hebben op de zwangerschap!!!
Tip: Mag je tonijn tijdens de zwangerschap?