Tijdens je zwangerschap veranderen er veel dingen in je lichaam. Veel vrouwen hebben dan ook de vraag ‘Mag je op je rug liggen tijdens de zwangerschap?’ In het begin lijkt dat allemaal makkelijk te kunnen, maar je buik groeit natuurlijk enorm. Daar zitten ook een aantal risico’s aan verbonden. In deze blog leggen we uit hoe je het beste kan liggen voor een comfortabele en veilige nachtrust.
Rugligging tijdens de zwangerschap
Vanaf het tweede trimester wordt het afgeraden om langdurig op je rug te liggen. Dit heeft te maken met de vena cava, een grote ader die bloed terug voert naar je hart. Wanneer je op je rug ligt, kan je groeiende baarmoeder hierop drukken. Dit kan leiden tot:
- Een verminderde bloedcirculatie naar het hart en de baby
- Duizeligheid of misselijkheid bij de moeder
- Lagere bloeddruk
- Kortademigheid
Dit wordt ook wel het vena cava-syndroom genoemd. Het kan er dus voor zorgen at je je ineens slap of licht voelt in je hoofd.
Vanaf wanneer oppassen met op je rug liggen?
Het word aangeraden om na de 20e week van de zwangerschap niet meer langdurig op je rug te liggen. Dit betekend dat je niet direct in paniek moet raken als je s’nachts per ongeluk even op je rug ligt. Je lichaam geeft meestal zelf wel signalen als het oncomfortabel voelt.
Wat is wel de beste slaaphouding?
De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap is op je linkerzij. Dit heeft verschillende voordelen:
- Betere doorbloeding voor jou en je baby
- Minder druk op je organen, zoals je lever en nieren
- Vermindert de kans op vochtophoping in je benen en voeten
Als je het lastig vind om op je zij te slapen, kan een zwangerschapskussen helpen om je comfortabel te ondersteunen.
Wat als je op je rug wakker wordt?
Geen paniek! Je lichaam geeft zelf signalen wanneer iets niet goed is. Als je toch op je rug wakker wordt, draai dan rustig op je zij en probeer een kussen achter je rug te leggen om het in het vervolg te voorkomen.
Het is verstandig om niet langdurig op je rug te liggen, vanaf het tweede trimester. Maar je hoeft je geen zorgen te maken als dit een keertje gebeurt. Luister goed naar je lichaam en probeer het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken.
Tip: Mag je tonijn tijdens je zwangerschap?