Op het moment adviseren veel consultatiebureau’s om met 4 maanden te starten met bijvoeding, echter het voedingscentrum geeft aan te wachten tot 6 maanden.
Er zijn de afgelopen jaren verschillende onderzoeken naar gedaan, vorig jaar is er een onderzoek geweest (gefinancierd door voedingsfabrikanten overigens) die aantoonde dat kinderen die voor 6 maanden bijvoeding hadden gehad juist minder kans hadden op allergieën, ook een brits onderzoek onlangs bevestigde dit. Terwijl andere onderzoeken die eerder gedaan zijn juist het tegenovergestelde bewijzen.
De World Health Organization (WHO) geeft aan te wachten tot 6 maanden met bijvoeding, dit is dus een wereldwijde richtlijn.
Het JGZ weerlegt echter dat advies:
“De stand van zaken van de huidige kennis is dat wij denken dat er een optimale periode bestaat op de leeftijd van 4-6 maanden waarin tolerantie voor voedingsmiddelen ontstaat. Uitstel van introductie van bijvoeding tot na de leeftijd van 6 maanden leidt mogelijk juist tot een grotere kans op voedselallergie….Dit advies is niet in tegenspraak met het advies van de World Health Organization om 6 maanden exclusieve borstvoeding te geven. Het advies van de WHO wordt gegeven met het oog op het risico op ondervoeding en infecties bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden en niet ter preventie van voedselallergie.”
Bron: JGZ-richtlijn_Voedselovergevoeligheid_15-5-2012
Er is dus géén eenzijdig antwoord of je wel of niet moet gaan bijvoeden met 4 maanden: als de artsen en onderzoekers het al niet eens kunnen worden met elkaar wordt het erg lastig. Wij zijn met 4 maanden begonnen, maar hebben het ‘voorzichtig’ aangepakt: 1 fruit of groente per keer introduceren en deze een aantal dagen achter elkaar geven. Je hebt dan natuurlijk alleen zicht op directe eventuele allergische reacties en niet voor wat er in de toekomst gebeurt.
Mijn advies: Kijk naar je kleintje, volg je gevoel. Denk je dat het helemaal nog geen zin heeft? Dan wacht je er mee. Twijfel je? Je kunt het altijd een keertje proberen en de reactie van je kleintje afwachten. Is het een groot drama? Dan stop je er lekker mee. Vanaf 6 maanden hebben ze langzaam aan wat meer behoefte aan voeding dan alleen melk.
Eerst een fruithapje of juist eerst een groentehapje?
Verschillende professionals adviseren te beginnen met groenten: het zou minder allergieën veroorzaken, milder zijn voor de darmen en daarnaast zullen kleintjes fruit vaak makkelijker eten omdat het zoet is (de borstvoeding is ook een beetje zoetig). Sommige ouders beginnen juist liever met fruit omdat het lichter verteerbaar is dan de meeste groenten.
Wij zijn zelf begonnen met fruit, en waarom, eigenlijk gewoon omdat ik dat had staan. Het was een potje wat ik ergens bij had gekregen in zo’n blije doos denk ik. En inmiddels verkiest ze juist groenten boven fruit of vlees.
Bijvoeden baby: Ontwikkeling van de darmen
Wanneer je baby net geboren wordt zijn de darmen nog niet rijp. Vaak hebben ze dan veel last van darmkrampjes. De darmen zijn pas volledig rijp rond de 9 maanden.
Als je kleintje geboren wordt heeft het nog een soort van ‘gaten’ in de darmen daardoor kunnen stoffen uit de voeding in het lichaam van het kindje terecht komen. In sommige gevallen worden er dan antistoffen aangemaakt, komt die stof er later nog eens doorheen zullen er direct weer antistoffen worden aangemaakt waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Je merkt dus vaak niet direct of je kleintje last heeft van de bijvoeding of niet. Met 6 maanden zijn de meeste van deze ‘gaten’ al dicht en wordt het gevaar op lichamelijke reacties dus kleiner.
Hoeveel bijvoeden met 4 maanden, 5 maanden, 6 maanden?
Vooral in het begin gaat het bijvoeden alleen nog maar om ontdekken en proeven. Gewoon onderzoeken wat voor structuur iets heeft en hoe het proeft. Veel zal er nog niet naar binnen gaan en dat geeft niet. Wanneer je besluit je kindje pas bij te voeden met 6 maanden kun je ook kiezen om bij te voeden door middel van de Rapley methode. Dan geef je je kind een stuk voedsel wat ze zelf kunnen ontdekken en op knabbelen: niet gepureerd dus. Op die manier leert je kindje het fruit en de groenten kennen zoals jij ze ook eet en zonder allemaal tovertrucjes als pureren en prakken om het toch naar binnen te krijgen.
Kies je er voor om wel eerder te beginnen van 6 maanden dan is het belangrijk om te weten dat de Rapley methode nog niet geschikt is, vooral om dat kinderen nog niet goed zelf kunnen zitten. Geef ze dan vooral gepureerde groente en of fruithapjes. Dan geldt ook nog steeds dat het zeker in het begin gewoon een beetje proeven en ontdekken is. Je kleintje weet vaak zelf wel hoeveel het nodig heeft dus probeer het vooral niet te forceren.
Met onze dochter zijn we eerst begonnen met wat zelf gepureerde fruit en groenten (het is zo makkelijk, en gewoon kleine beetje invriezen in ijsblok vormpjes: hoef je niet gelijk zo’n heel potje olvarit weg te gooien omdat het te lang open is en je kleintje het nog niet echt wilt eten). Maar later zijn we snel over gegaan op hele stukken, dat ging eigenlijk vlekkeloos: eigenlijk at ze sinds ze stukken kreeg veel meer! In het begin ging er natuurlijk een hoop naar de grond maar dat gaat vanzelf beter.