Een baby slaapt bijna de hele dag, en langzaamaan zal je kleintje steeds minder gaan slapen. Maar wanneer gaan de meeste kindjes nou het middagslaapje ook overslaan?
Hoeveel zou jouw kindje ‘moeten’ slapen?
Ik heb bewust even moeten tussen aanhalingstekens gezet: het is nooit voor ieder kindje hetzelfde wat ze zouden moeten slapen. Kijk altijd goed naar je kindje, valt hij regelmatig middag op de dag in slaap, in de auto, in de buggy? Dan zal hij (iets) te weinig slaap krijgen. Is hij de hele dag vrolijk en druk aan het spelen, dan zit het wel goed. Ga zoals altijd af op je gevoel. Maar soms is het handig om gewoon wat richtlijnen te hebben, toch?
Totaal aantal uren (gemiddeld) slaap per dag
Dit is een gemiddelde van wat de meeste kindjes nodig hebben op de verschillende leeftijden.
1-2 jaar | 13-14 uur |
2-3 jaar | +/- 13 uur |
3-4 jaar | +/- 12 uur |
Wanneer doet je kleintje geen middagslaapje meer?
Over het algemeen wordt geadviseerd om een middagslaapje aan te houden tot bijna 4 jaar. Uit ervaring weet ik dat zo’n advies gewoon niet altijd haalbaar is: onze dochter stopte iets na 2,5 jaar echt met haar middagslaapje. En ze is niet de enige!
Gemiddeld gezien stoppen de meeste kindjes tussen de 2-3 jaar met hun middagslaapje.
Om op zo’n gemiddelde te komen zijn er dus ook best veel kindjes die tussen 1-2 jaar al stoppen met de middagslaap, maar aan de andere kant ook kindjes die al naar school gaan en in de weekenden vaak nog wat bijslapen. Meestal zal je zien dat je kindje hoe dan ook wel aardig in de buurt komt van de gemiddelde totaal aantal uren: al blijf je daar net zoals bij volwassenen ook verschillen in houden.
Waar merk je het aan dat je kleintje het middagslaapje over te slaan?
Onze dochter wilde steeds minder graag naar bed tussen de middag, het zorgde ook voor steeds meer spanning en stress: gaat ze wel slapen? Kan ik nog even dit en dit doen? Of moet ik haar weer steeds terug leggen? Zij werd er ook steeds onrustiger door: zo sloegen we uiteindelijk een paar keer in de week slaapjes over. Daarna heeft ze weer een tijdje wél elke dag geslapen ’s middags, tot ze er uiteindelijk helemaal mee stopte.
Waar kun je het allemaal aan merken?
- Je peuter wil niet meer slapen en ligt de hele tijd wakker (of te spelen) tijdens de middagdut.
- Je kindje wordt ‘s ochtends steeds vroeger wakker.
- Je kindje heeft moeite met inslapen ’s avonds en wil later naar bed.
Als je kleintje rustig wakker ligt in bed, laat hem dan dat ook gewoon lekker doen als dat voor jou ook werkt. Ook al slapen ze niet krijgen ze toch wat rust. Liggen ze wakker en verbouwen ze de boel of zijn ze het er niet mee eens, dan is het verstandig om hem toch eens een keertje over te slaan.
Hoe doe je dat met zo’n slaapje minder?
Let goed op je kleintje, in het begin kan het soms nog erg zwaar zijn, een paar tips:
- Laat je kindje een paar keer in de week ’s middags wel slapen, zodat hij of zij toch nog iets meer rust krijgt.
- Plan ’s middags een rustige activiteit in waarbij je kindje even kan ontspannen, voor de een is het een boekje lezen, gewoon even samen op bed liggen, of misschien wel televisie kijken. Doe waar jullie je goed bij voelen!
- Je kunt je kindje ook iets eerder naar bed doen ’s avonds.
- Of gebruik misschien een slaaptrainer om je peuter ’s ochtends iets langer te leren slapen.
- En soms: na een periode van géén middagslaapje kan je kleintje het toch ineens weer een tijdje wél nodig hebben. Blijf kijken en luisteren naar je kindje en jouw gevoel.