Voorlezen aan je kind is een waardevolle activiteit die niet alleen plezier en vermaak biedt, maar ook super belangrijke voordelen heeft voor de ontwikkeling van je kindje. In dit artikel zullen we de vele redenen bespreken waarom voorlezen een belangrijk onderdeel moet zijn van de dagelijkse routine met je kind.
Waarom is voorlezen belangrijk?
Als jij vaak voorleest aan je kind en je begint daar al mee op vroege leeftijd, stimuleer je de taalontwikkeling. Door de blootstelling aan verschillende woorden en zinsstructuren, breidt je de woordenschat van je kind uit en verbeter je het begrip voor verschillende woorden en zinnen.
Daarnaast versterkt het de band tussen jou als ouder en je kindje. Het zorgt voor een gezonde hechting. Je creëert even quality time samen die we in deze drukke samenleving heel hard nodig hebben. Dit zijn kleine momentjes van verbinding die jullie relatie versterkt. Het geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid bij je kindje.
Cognitieve voordelen van voorlezen
Door zich onder te dompelen in verhalen en afbeeldingen, ontwikkelen kinderen hun verbeeldingskracht en creatief denken. Ze leren zich voor te stellen en te visualiseren, wat hun cognitieve ontwikkeling ten goede komt. Door voor te lezen maak je letterlijk de wereld van je kind een stuk groter doordat ze zich beelden bij het verhaal kunnen visualiseren.
Voorlezen aan je kind biedt nog veel meer!
Ook biedt voorlezen troost en geborgenheid aan je kind. Het is een momentje om te ontspannen. Voorlezen voor het slapen gaan is daarom ook aan te raden. Voeg een voorleesmomentje toe aan het avondritueel. Het is een rustige activiteit die jouw kindje weer tot rust kan brengen en even ontladen van alle prikkels van de dag. Daarnaast zorgt het ook voor een ritme. Als je dit dagelijks herhaalt voor het slapen gaan, weet jouw kindje dat het bedtijd is waardoor naar bed gaan, veel eenvoudiger wordt. Het zorgt voor een voorspelbare routine.
Ook kan voorlezen hulp bieden bij het begrijpen van emoties of moeilijke gebeurtenissen. Je kind leert de emoties of gebeurtenissen herkennen vanuit het boekje en kan het op deze manier makkelijker begrijpen. Denk dan bijvoorbeeld over een boekje met een leeuwtje die heel snel boos word en dit eigenlijk helemaal niet fijn vind. Zo kan je kindje zich bijvoorbeeld herkennen in het leeuwtje.
Effectief voorlezen aan je kind? Wij geven nog een aantal tips
Het is belangrijk om te boeken te kiezen die passen bij de leeftijd en de interesses van je kind. Kleurrijke verhalen en leuke afbeeldingen helpen om de aandacht van de kinderen vast te houden. Speel ook een beetje met je stem met bepaalde stukjes uit het boek. Denk dan aan heel enthousiast met een hoge stem, of heel zachtjes omdat het een beetje spannend is. Voorlezen kan je als ouder echt heel leuk maken!
Zorg ervoor dat je regelmatig voorleest en maak hier een dagelijks ritueel van, bijvoorbeeld voor het slapengaan of om even een rustmomentje te creëren in de middag. Consistent voorlezen is belangrijk zodat je kindje zelf lezen ook leuk gaat vinden. Dit zorgt er weer voor dat het op de basisschool ook leuk is om te leren lezen.
Zorg er ook voor dat je een boek kiest die past bij de interesses van je kind. Ga bijvoorbeeld samen op pad om een leuk boek te scoren! Succes gegarandeerd.
Bron: beste-kinderboeken.nl