Uitdagend spelen is zo’n term die je met regelmaat terug ziet komen in opvoedingsboeken en websites, maar wat betekent het nu eigenlijk? We brengen je vandaag in één klap op de hoogte, zodat je precies weet wat het is, wat de voordelen zijn én hoe het er in de praktijk uitziet. Zin om meer te lezen over deze vorm van spelen? Lees dan snel verder!
Als ouder ben je beschermend over je kleintje. Je wilt immers dat je dochter of zoon niet in gevaarlijke situaties terecht komt of zich bezeert. Maar voor de ontwikkeling van je kleintje is het wel heel belangrijk dat hij of zij tegen een stootje kan, dat is namelijk heel leerzaam. Door middel van uitdagend spelen, kun je je kleintje leren om zijn of haar grenzen te verleggen en uit de veilige bubbel te stappen.
Wat is uitdagend spelen?
Voordat we je de voordelen van uitdagend spelen, gaan vertellen, duiken we eerst in de terminologie. Want wat is uitdagend spelen eigenlijk? In de volksmond wordt uitdagend spelen ook wel risicovol spelen genoemd, iets wat wellicht wat spannend en eng klinkt, maar juist heel goed is voor je kleintje. Bij uitdagend spelen worden er risico’s genomen: klimmen op speeltoestellen, rennen, botsen, ploeteren door de speeltuin. Hiermee ontdekt je kleintje wat hij of zij wél, maar vooral wat hij of zij nog niet kan. Dit gaat soms gepaard met een kleine verwonding, maar dat is nodig om je kleintje te helpen bij het ontdekken van zijn of haar grenzen.
Dit zijn de voordelen van uitdagend spelen
Je kleintje vindt uitdagend spelen niet alleen heel leuk, het is ook heel goed voor zijn of haar ontwikkeling. Door de grenzen op te zoeken, leert je kleintje zoveel waardevolle lessen die hij of zij niet zou krijgen wanneer ze veilig bij jou op schoot blijven zitten. Je kunt het al aan het trotse koppie zien wanneer je kleintje van een trapje naar beneden springt of succesvol van A naar B te komen zonder hulp van jou.
Uitdagend spelen zorgt ervoor dat je kleintje:
- Risico’s beter kan inschatten
- De grens actief op zoekt
- Motorisch sterker wordt
- Zichzelf beter kan redden
Zo werkt uitdagend spelen
Maar hoe gaat het dan in zijn werk, denk je misschien. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is het niet zo dat je je kleintje helemaal los moet laten. Het is de bedoeling dat je kleintje de mogelijkheid krijgt om zelf op ontdekking te gaan zonder dat hij of zij aan jouw hand vastgeplakt zit. Maar dat betekent niet dat je je kleintje helemaal uit het oog moet verliezen. Echte onveilige situaties moeten natuurlijk vermeden worden. Hoe onveilig het uitdagend spelen gaat zijn, wisselt echter per kind.
Uitdagend spelen? Zo pak je het aan
Misschien twijfel je nu wanneer je moet ingrijpen als je kleintje gedurfde risico’s neemt. Dat is ook heel logisch: als ouder wil je toch dat je kleintje veilig is. Voordat je aan de slag gaat met risicovol spelen, is het goed om van tevoren te kijken naar het gedrag van je zoon of dochter. Is het een echte durfal die het liefst in de hoogste klimrekken klimt of kijkt hij of zij liever de kat uit de boom en duurt het even voordat hij of zij op avontuur gaat?
Stimuleren versus ingrijpen
Wanneer je kleintje niet zo snel risico’s neemt, loont het bijvoorbeeld om hem of haar te stimuleren om hoger te klimmen of om sneller te rennen. Je laat zo aan je kleintje zien dat het niet ‘eng’ is om je grenzen te verleggen en dat een uitdaging ook super spannend kan zijn. Wanneer je kleintje deze uitdaging dan overwint, zal hij of zij zich extra trots voelen.
Wanneer je kleintje geen uitdaging uit de weg gaat en als één van de eersten helemaal naar de top klimt, is de kans groter dat je een keer moet ingrijpen. Je kleintje weet dan misschien niet goed wat de reëele risico’s zijn en kan situaties sneller verkeerd inschatten.
Het karakter van jou, de ouder
Net als de karakterverschillen van je kleintje, speelt het karakter van jou – de ouder – ook mee tijdens het uitdagende spelen. Wanneer je heel beschermend bent, zul je waarschijnlijk sneller ingrijpen wanneer je kleintje risico’s neemt. Het is goed om dit van jezelf te weten voordat je begint met uitdagend spelen. Zo weet je precies hoe je je kleintje het beste kan helpen.
Durf jij de uitdaging aan om je kleintje uitdagend te leren spelen? Met deze tips op zak en de voordelen van risico’s nemen in je achterhoofd, help je je kleintje om zich verder te ontwikkelen. Dat is toch het mooiste dat er is?