Wanneer je thuis een huilbaby, een baby die overmatig veel huilt, of slaapt jouw pasgeboren kindje onrustig? Dan is een van de methoden om dit op te lossen inbakeren. Dit wordt al eeuwenlang gebruikt wordt als methodiek, worden baby’s stevig ingewikkeld in een doek. Doorgaans is dit een katoenen doek, waarmee het kleintje van de voetjes tot schouders in gewikkeld wordt. Hierdoor komt het baby’tje tot rust, omdat hij of zij in principe hetzelfde gevoel van geborgenheid ervaart als kort ervoor toen ze nog in de moederbuik zaten.
De baby ervaart en voelt hierdoor de grenzen van zijn of haar huid, en dat geeft rust. Inbakeren wordt gebruikt als methode om de baby tot rust te krijgen en het aantal prikkels te reduceren en daarbij vooral toegepast bij baby’s tot en met vier/vijf maanden oud. Maar welke voordelen heeft inbakeren nu precies? En zijn er ook nadelen die aan deze methodiek verbonden zijn? Is inbakeren wel echt veilig voor de baby?
De voordelen
Het inbakeren van jouw baby levert je baby en ook jouzelf en je gezin meerdere voordelen op. In de eerste plaats creëer je hiermee voor de baby meer rust en ontspanning. Je wondertje kan, als hij of zij correct is ingebakerd, weer lekker slapen en komt helemaal tot rust. Fijn is natuurlijk ook, dat is een tweede pluspunt, dat jouw baby minder of niet meer huilt en je daardoor ook zelf aan je (nacht)rust toekomt. En veel meer kunt ontspannen en genieten van je baby! In de derde plaats heeft het inbakeren van jouw kleintje als pluspunt dat je hierdoor als moeder een stuk beter het verschil gaat herkennen tussen de slaapsignalen en de hongersignalen die jouw baby afgeeft. En ten slotte wordt het voeden van jouw kleine manneke of meisje ook een stuk aangenamer. Uit onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat baby’s die goed en fijn kunnen slapen, een stuk rustiger, kalmer en gemakkelijker uit de fles of van de borst drinken.
Heeft inbakeren ook nadelen? En kan inbakeren gevaarlijk zijn voor je kindje?
Als inbakeren verkeerd wordt gedaan, kan het ook nadelige gevolgen hebben en zelf gevaarlijk zijn voor je baby. Zo worden baby’s wel eens te strak ingewikkeld in de katoenen doek, waardoor ze het benauwd kunnen krijgen. Verder kan door strak inbakeren de bewegingsvrijheid van de tere babybeentjes en de heupen negatief worden beïnvloed, waardoor er op termijn heupproblemen kunnen ontstaan Naast dit gevaar, is een nadeel van verkeerd inbakeren dat sommige mensen de baby hierna op zijn of haar buik leggen. Of de baby rolt na het inbakeren uit zichzelf op de buik. Dit kan het gevaar van wiegendood vergroten. Mocht jouw kleintje zich op de buik draaien als het is ingebakerd, dan is het veiliger om met inbakeren te stoppen. Verder gaan sommige ouders te lang door met inbakeren. Na vier manden is het hoog tijd om af te bouwen. Na zes maanden is inbakeren erg onverstandig en ook zinloos, omdat de baby dan zijn of haar armpjes kan gebruiken om zelf om te draaien. Als de baby is ingebakerd, lukt dit natuurlijk niet en kan dit gevaarlijke lighoudingen opleveren waaruit de baby zichzelf niet kan bevrijden.
Inbakeren kan prima, maar wel op de juiste manier
Al met al is inbakeren op zich geen slechte manier om jouw baby rustiger te krijgen. Alleen moet dit wel op de juiste manier gebeuren. Vraag advies aan de kraamverzorgster om het veilig en op een goede manier te kunnen doen!